Italien: Alt hvad du har brug for at vide om det populære ferieland – Louise Bennetzen
25% på strik fra Gina Tricot

Italien: Alt hvad du har brug for at vide om det populære ferieland

Billede af en by i Italien.

Italien er en republik i det sydlige Europa. Landet ligger ved Middelhavet og grænser op til Fankrig, Schweiz, Østrig og Slovenien. Landet har et samlet areal på 301.338 km2 og er formet som en støvle.

Landet har over 60 millioner indbyggere og er det fjerdestørste af landene i den Europæiske Union.

Italiens regioner

Italien er kendt for rigtig mange ting, og der er også massere at se. Derfor er det svært at råde, hvor man skal tage hen i Italien, eller hvor man skal holde ferie i Italien. Det afhænger nemlig meget af, hvilket område af landet, man rejser til eller hvad ens interesser er.

Landet er inddelt i regioner med hver sin hovedstad. Hver region har noget særligt over sig, med nogle helt bestemte kendetegn og ting, den er kendt for. Italiens regioner er:

  • Abruzzo
  • Valle d’Aosta
  • Basilicata
  • Calabrien
  • Campania
  • Emilia-Romagna
  • Friuli-Venezia Giulia
  • Lazio
  • Liguria
  • Lombardiet
  • Marche
  • Molise
  • Piemonte
  • Puglia
  • Sardinien
  • Sicilien
  • Toscana
  • Trentino-Alto Adige
  • Umbria
  • Veneto

Rejse i Italien

Hvis du skal rejse i Italien er der nogle ting du skal vide.

Kreditkort eller kontanter?

I de store byer, især dem med mange turister, kan man bruge kreditkort de fleste steder. Men når det er sagt, er det en god ide at have kontanter på sig. Især hvis du tager sydpå eller til en mindre by.

Selv i Milano, som nok er et af de steder, hvor flestesteder tager kort, er det ikke alle taxaer, der tager imod kreditkort.

Generelt bruger italienerne mere kontanter end kreditkort. Men som sagt kan du sagtens bruge kortet i de store byer.

Italiens valuta

Som de fleste af EU-landene er Italiens valuta Euro. Kursen på Euro er lige nu omkring 747.

Stikkontakter i Italien

Italienerne bruger de samme typer af stikkontakter som vi bruger i Danmark. Der er altså ingen grund til at tage en konverter med.

Er Italien dyrt?

Sammenlignet med Danmark er Italien forholdsvis billig, især når det kommer til mad og alkohol.

Drikkepenge i Italien

Drikkepenge er ofte inkluderet, men det er kutyme at runde op. Hvis man har lyst kan man selvfølgelig sagtens give drikkepenge.

På nogle restauranter vil der på regningen stå “coperto”. Det er ikke drikkepenge, men en udgift man betaler for at bruge ting som salt, olie og lignende på restauranten.

Prisen for coperto vil typisk stå på menuen og er omkring 1-3 euro per person.

Sprog 

Det officielle sprog er italiensk. Der tales dog omkring 15 andre sprog fordelt på omkring 5% af befolkningen.

Den største minoritet er sardisk, der overvejende snakkes af folk, der bor på Sardinien. Andre sprog er tysk, franskprovencalsk, albansk, slovensk, kroatisk, græsk, med flere.

Transportmidler i Italien

Hvis du vil rejse til/fra Italien eller rundt i Italien er der flere muligheder.

Når det kommer til Italien i bil, kan du selvfølgelig bruge din egen bil. Hvis du flyver til Italien og gerne vil tage nogle dagsrejser i bil, kan du enten gå igennem et biludlejningsfirma eller bruge car sharing firmaer som Car2Go. Sidstnævnte er både smart til bykørsel, eller hvis du skal på småture. Du betaler per minut, per time eller per døgn.

Hvis du spørgsmålet er “Italien med bus”, så er FlixBus et godt sted at starte. Firmaet har endda sin egen app, der gør det super nemt.

Italien med tog er også en mulighed, selvom det ofte er dyrere end bussen. Her er Trainline et godt sted at kigge, du kan endda også finde busrejser der. Igen er der en app, som ved Flixbus.

For Italien med fly gælder de samme tips, som når du skal rejse med fly andre steder. Tjek de forskellige portaler og tjek skæve tidspunkter.

Overnatning i Italien

Der er mange muligheder for overnatning, hvor de mest populære steder at tjekke er:

Italien og pas

Selvom Italien og Danmark begge er en del af Schengen-samarbejdet, og der derfor som udgangspunkt er fri bevægelighed mellem landene, skal man tage sit pas med for at kunne identificere sig overfor myndighederne.

Ifølge Udenrigsministeriet er følgende regler gældende for danskere, der rejser og ind og ud af Italien:

Du kan frit rejse til den Italienske Republik uden et visum, så længe du ikke opholder dig i landet længere end 90 dage. Hvis du har planer om at blive længere en 90 dage, har du brug for et visum.

Dit pas skal være gyldigt under dit ophold.

Både danske forlængede pas, Danske nødpas og EU-nødpas anerkendes ved ind- og udrejse.

Hvis du har et dansk flygtninge eller fremmedpas bliver du nødt til at kontakte den italienske ambassade for at få at vide, hvilke regler der gælder.

Det er altid dit eget ansvar at overholde landets ind- og udrejseregler. Så hvis du er i tvivl, kan det være en god ide at kontakte landets myndigheder eller dets ambassade.

Vejret i Italien

Generelt kan man sige, at klimaet i Italien er et mildt tempereret middelhavsklima. Klimaet afhænger dog af, hvor man befinder sig i landet. Alperne har alpint klima. På Siciliens, Sardiniens og Syditaliens kyster er der subtropisk klima.

Men hvor varmt er det så i Italien? På nær bjergene i nord, er den gennemsnitlige døgntemperatur 5-10 grader om vinteren og 20-25 grader om sommeren.

På varme sommerdage kan døgntemperaturen dog godt komme op på 35-40 grader. Den sydlige del som Sicilien og Sardinien, har som tidligere nævnt subtropisk klima, hvilket betyder høje temperaturer.

Temperaturforskellen mellem Nord og Syd er størst om vinteren. Der kan for eksempel være omkring frysegrader i Milano i nord, og 20 grader i Palermo i syd.

Om vinteren falder der meget sne i de italienske alper. Det meste nedbør falder om vinteren, og sommermånederne er tørre især syd for Firenze. Derudover falder det meste nedbør generelt i bjergområderne og langs vestkysten, samt omkring Venedig.

Italiens samling

Italien som vi kender det i dag blev dannet under foreningen i 1861. Landet har dog eksisteret længe før og inden foreningen var landet delt i bystater og fyrstedømmer.

Piemonte var en af de italienske småstater der havde en ordentlig økonomi, et godt militær og en statslig opbygning. Og derfor  havde denne stat en stor rolle i foreningen af landet.

Der var 3 uafhængighedskrige mod Østrig-Ungarn i processen om at få samlet Italien. Den første var i 1848 og havde udgangspunkt i Piemonte. Krigen endte i et nederlag til Italien. Anden krig i 1859 endte derimod i sejr på grund af Fransk støtte. Lombardiet blev nu en del af kongeriget Sardinien, hvor Sardiniens konge Vittorio Emanuel 2 regerede.

I oktober 1860 blev Syditalien overdraget til Vittorio Emanuel 2. Og i 1861 blev Vittorio Emanuele 2 udråbt som den første konge af Italien efter flere folkeafstemninger.

Den tredje uafhængighedskrig fandt sted i 1866, hvor Veneto også blev en del af kongeriget Italien. Det var dog først i 1870, at de sidste rester af Kirkestaten fald. Herefter blev Rom det nye kongeriges hovedstad.

Samlingen skabte en nation, men ikke en enhed. Landet gik fra at være et europæisk problem til Italienernes eget. Og det faktum at Syditalien var underudviklet blev grobund for mafiaen.

Politik

Italien var et kongeriget fra landets samling i 1861, indtil en folkeafstemning i 1946 resulterede i at landet blev en republik, hvilket det stadig er den dag i dag.

Landet bliver ledet af præsidenten Sergio Mattarella. Han blev valgt den 31. januar 2015 og tiltrådte som præsident for den Italienske Republik 3. februar 2015. Regeringsperioden for en præsident er 7 år.

Italien har været medlem af EU siden 1958 og er også medlem af Schengen.

Kilde: Wikipedia, Den Store Danske, Udenrigsministeriet, Newsbreak.dk, klimadebat.dk, Kristeligt Dagblad, europa.eu, Italy.dk, americaninrome.com.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

25% på strik fra Gina Tricot