Sådan finder du din drømme uddannelse – Louise Bennetzen
Ny kollektion fra Designers Remix

Sådan finder du din drømme uddannelse

videregående uddannelse

Hej bloggen! Ansøgningsfristen til kvote 1 er ved at nærme sig, men du kan stadig nå at finde den perfekte videregående uddannelse, hvis du gerne vil læse efter sommerferien eller efter jul.

Jeg brugte selv en del tid på nettet med at stalke uddannelser, inden jeg valgte. Derfor har jeg fundet de sider, der hjalp mig rigtig meget til at vælge den rigtige videregående uddannelse.

Uddannelsesguiden

Udannelsesguiden (også kaldet ug.dk) er helt klart den side jeg har brugt allermest. Herinde kan man søge på forskellige uddannelser og læse om dem. Siden har alle de nødvendige informationer. Både hvad man kan bruge uddannelsen til, hvor man kan læse den og hvilket snit det kræver at komme ind.

Adgangskortet

Adgangskortet er en side der ligger på ug.dk, men som ikke er særligt kendt. Siden viser, hvilke uddannelser du kan tage ud fra din ungdomsuddannelse. Altså de uddannelser du kan tage uden supplering. Det er selvfølgelig rigtigt smart, hvis du skal vælge uddannelse tæt på ansøgningsfristen. Noget andet smart er, at de videregående uddannelser er sorteret efter emne. Det betyder, at du kan se hvor mange uddannelser du har adgang til inden for det specifikke område, du er interesseret i.

Jobkompasset

Jobkompasset er til dig, der har en ide om, hvad du gerne vil være, men bare ikke kan finde ud af, hvilken uddannelse du skal tage for at komme derhen. Her starter du med at vælge dit drømmejob. Hvis du så klikker videre for at læse om jobbet kan du se, hvilke uddannelser giver dig mulighed for at få drømmejobbet.

Uddannelseszoom

Uddannelseszoom er til dig, der er kommet lidt længere i din uddannelsessøgen, og måske har fundet en 3-4 uddannelser, men ikke helt ved, hvilken uddannelse du vil vælge som første prioritet. Her kan du sammenligne op til 3 uddannelser ad gangen på for eksempel løn, hvilken branche uddannede typisk ender i og så videre. Du kan også sammenligne den samme uddannelse på forskellige universiteter. For eksempel hvis du ved, at du vil læse jura, men ikke ved om du vil læse det i Århus eller København.

Sammenlign uddannelser

Nogle uddannelsesinstitutioner har gjort det muligt at sammenligne uddannelser på institutionens hjemmeside. Det betyder, at hvis du ved, at du gerne vil læse på et bestemt universitet, så kan du sammenligne uddannelser på den institution. Selv brugte jeg meget CBS’s sammenligningssystem (find det her) til at få et overblik over deres uddannelser. Her kan man for eksempel se hvor mange procent af en uddannelse består af ledelse, kommunikation eller økonomi.

Videoer

Mange af uddannelsesinstitutionerne laver også videoer omkring de forskellige uddannelser, som enten ligger under de forskellige uddannelser eller på Youtube. Igen bruger jeg lige CBS som eksempel, da det er den skole jeg har mest erfaring med. CBS har en hel sektion kun med videoer fra eksisterende studerende, der snakker om studielivet og de forskellige uddannelser. Find siden her. Hvis ikke du er interesseret i CBS, ville jeg bare søge på skolens navn på Youtube.

Sabbatår eller ej?

Grunden til, at du endnu ikke har fundet en videregående uddannelse kan måske være, at du er i tvivl om, du vil have et sabbatår eller ej. Jeg valgte selv at tage et sabbatår. Det gjord jeg fordi, jeg var udkørt efter gymnasiet, ikke vidste hvad jeg ville læse og gerne ville ud og rejse.

Desværre kan jeg ikke rigtig råde dig til, om du skal tage et sabbatår eller ej. Det er et valg man selv må træffe. Personligt synes jeg ikke, man skal begynde på en uddannelse, man ikke synes er interessant, bare for at komme i gang. Herre gud, om du er 20, 21 eller 22 når du starter, gør jo ikke så meget.

Men for nogle kan mere end 2 sabbatår gøre det svært at starte igen. Jeg kan i hvert fald se, at de af mine klassekamerater, der har haft 3 sabbatår har haft sværere ved at starte på studiet, end dem der kun har haft 1-2.

Mit råd

Jeg var også selv virkelig meget i tvivl og fandt først meget sent ud af, hvad jeg gerne ville. Det er vigtigt at huske, at man ikke kan sikre sig. Uanset hvor meget man læser om uddannelsen. Uanset hvor mange åbne huse man tager til. Så ved man bare ikke rigtig, hvad man går ind til, inden man starter.

Derfor er mit bedste råd at følge din mavefornemmelse. Du skal vælge en uddannelse, som du synes lyder interessant og som du glæder dig til at komme i gang med. Så kommer lønnen, eller arbejdsløshedsprocenten altså i anden række. Hvis du virkelig brænder for det du laver, så skal du nok selv sørge for at være blandt dem, der er i job.

Husk også, at en videregående uddannelse kun åbner døre, den lukker dem ikke. Jeg havde det selv sådan, at når først jeg havde valgt en uddannelse, så havde jeg låst mig til et job resten af livet. Og det var nok også en af grundene til, at jeg ikke fik valgt en uddannelse. Men det er ikke rigtigt. Arbejdsgivere søger næsten aldrig ansatte med én bestemt uddannelse. De søger derimod ansatte med uddannelser indenfor et bestemt område. Så det er altså kun dig, der bestemmer, hvad du vil bruge din uddannelse til.

Jeg håber meget, at I kan bruge det her som en hjælp eller inspiration til at vælge en videregående uddannelse. Hvis I har nogle spørgsmål, må I meget gerne skrive en kommentar eller skrive til mig på Instagram, så skal jeg nok svare på dem.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny kollektion fra Designers Remix