10 tips til en god studiegruppe – Louise Bennetzen
6 sommerkjoler til under 200 kroner

10 tips til en god studiegruppe

Eksaminerne begynder så småt at krybe tættere på. Og det betyder jo ofte, at man skal mødes meget med ens studiegruppe. Gruppearbejde kan være super givende, men det kan også være en pestilens, hvis det er fyldt med konflikter. Efter 2 år med massevis af gruppeeksaminer og utallige timer med gruppearbejde, er jeg ved at have udviklet mine strategier for studiegruppen. Derfor har jeg samlet mine bedste tips til effektiv gruppearbejde og en bedre studiegruppe.

billede af et skrivebord med ting på

1. Find nogle i dit tempo

Første skridt er at finde nogle at være i studiegruppe med. Her er mit bedste tip altså, at finde nogle, der arbejder i nogenlunde samme tempo og på samme niveau. Der er ikke noget mere frustrerende end at skulle sidde og prøve at få folk op i tempo. Det er både irriterende for den hurtige og den langsomme. Og højst sandsynligt kommer det ikke til at gøre en forskel. Folk arbejder jo i det tempo de gør. Så prøv at vær realistisk, også selvom du gerne vil arbejde sammen med din gode veninde. Det er jo heller ikke fedt, hvis I afskyr hinanden om tre måneder, fordi I bare ikke kan arbejde sammen.

2. Afstem forvetninger 

Inden I overhovedet går i gang med arbejdet, er det en god ide at forventningsafstemme. Gør det helst i starten af semesteret. Og så gælder det altså om at være ærlig! På den måde ved I allesammen, hvad I kan forvente og begynde at indstille jer på det. Og hvis I bare har helt forskellige prioriteter kan I også stadig nå at finde en ny studiegruppe hver især.

3. Snak om problemerne 

Det er næsten umuligt at arbejde sammen i så mange timer, uden at der opstår nogle spændinger. Så sig det, når du bliver små irriteret. Ellers risikerer du bare, at det eskalerer. Det er ikke godt for gruppedynamikken, hvis der sidder en og er konstant irriteret. Derudover gælder det jo om at optimere arbejdet, så hvis du har forbedringsforslag, gør det ikke noget at foreslå det på en pæn måde.

4. Tag det ikke personligt 

Pointen med en studiegruppe er jo at ens opgaver, præsentationer eller hvad I ellers laver skal blive bedre. Derfor skal man også kunne diskutere fagligt uden at folk bliver fornærmet. Så prøv at lad være med at tage det personligt, hvis din ide bliver nedstemt, eller det afsnit du har skrevet bliver rettet. Det gælder jo i sidste ende om at få lavet den bedst mulige opgave. Derudover får du også selv mest ud af gruppearbejde, hvis du siger din mening, når I diskuterer.

5. Flertallet bestemmer 

Gruppearbejde gør for det meste opgaver bedre, da man får flere synspunkter med. Men man kan altså også snakke ting til døde. Hvis I virkelig ikke kan finde en løsning, så lad være med at bruge de næste to timer på den samme lille ting. Stem i stedet om det. Det kan selvfølgelig ikke være løsningen på alle jeres konflikter, men det kan være nødvendigt en gang imellem.

6. Sæt jer ved et rigtigt bord

Lad være med at mødes og sidde i sofaen eller et sted uden stikkontakter. Man er bare ikke ligeså effektiv med computeren på skødet, som hvis man sidder ved et bord. Og det er virkelig et distraktionselement, hvis I skal rykke efter strøm hele tiden. Så prøv at find et sted, der faktisk egner sig til gruppearbejde.

7. Lav en plan

Gruppearbejde involverer flere mennesker, og ofte har man ikke overblik nok til at vide, lige præcis hvad man skal gå i gang med. Det løser I ved at lave en plan. Det gør en lang eksamensopgave mere overskuelig. Og så sørger det også for, at I ikke kommer bagud i forhold til deadlinen. Og lav så for guds skyld en realistisk plan, så I faktisk følger den og ikke hele tiden er bagud planen.

8. Lav tingene sammen

Lad være med at dele hele eksamensopgaven op og lav den hver for sig derhjemme. Ja, det går hurtigere, men det går altså også udover strukturen. Det giver sig selv, at der absolut ingen sammenhæng er mellem de dele I hver især har skrevet. Og så skal I alligevel rette en masse. Gør i stedet det, at I deler små dele ud, mens I sidder sammen. F.eks. at I to og to sidder med hver jeres model og analyserer. På den måde kan hele gruppen spare og holde den råde tråd. Men det gør det også mere effektivt, end hvis I 4 eller 6 mennesker skal sidde med den samme model.

9. Hold pauser

Her er der ikke så meget nyt under solen. Hvis folk er ved at falde i søvn, I kommer til at hygge snakke hele tiden eller folk vrisser af hinanden på grund af sult, så tag en pause. Få noget kaffe, lidt mad eller gå en tur rundt om bygningen. Det er meget bedre end, at I bruger de næste 3 timer på ingenting.

10. Venner eller ej?

Det her er tricky, for det kan gå begge veje. Hvis man er for gode venner, kan man nemt komme til at snakke om alt muligt andet end de opgaver man skal lave sammen. Men omvendt er det jo heller ikke godt, hvis man slet ikke kan lide hinanden. Så jeg vil sige, at det nok er bedst at være venner, men måske ikke bedste venner. I hvert fald ikke, hvis I gerne vil være effektive.

Vil du gerne læse mere? Så læs mit indlæg “15 tips til at få 12 på universitetet“.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

6 sommerkjoler til under 200 kroner