Rejse: Alt hvad du har brug for at vide – Louise Bennetzen
10 Hurtige Til Jennifer Geertsen

Rejse: Alt hvad du har brug for at vide

Billede af en rejse med fly.

“At rejse er at leve” er et citat, de fleste af os kender. Og selvom vi ikke alle er lige rejselystne, er der vist ingen tvivl om, at det kan være skønt at rejse. Derfor har jeg lavet en komplet rejseguide, uanset hvor du skal hen eller hvornår.

Grunde til at rejse

Hvorfor skal man så tage ud at rejse? Ingen kan give dig svaret. At rejse er meget individuelt og personligt. Men en ting er sikker, hvis du beslutter dig for at tage ud og rejse, vil du ikke kun lære et nyt sted at kende. Du vil også lære noget om dig selv.

Gode grunde til at rejse:

  • Opleve verden
  • Komme ud af din comfort zone
  • Blive mere åben
  • Lære nye mennesker at kende
  • Få indblik i andre kulturer

Hvordan rejser man billigt?

Så du skal ud og rejse, men budgettet er lidt stramt. Det er ikke noget problem. I dag er der mange måder at spare penge, når man rejser. Her er nogle gode ideer:

Flybilletter

Første step er at finde billige flybilletter. Der er mange portaler, der sammenligner priser på flybilletter, heriblandt Momondo. En hurtig søgning på Google er alt der skal til for at finde en portal.

En anden mulighed er at tjekke billige flyselskaber direkte på deres hjemmeside. Det er flyselskaber som for eksempel Ryanair eller EasyJet. Igen er det blot eksempler, der er mange flere.

Hvis billetterne stadig er dyre, så prøv at se, om der ikke findes lufthavne lidt væk fra den by du skal til. Ja, det kræver lidt ekstra transport, men der er gode chancer for at spare penge. Det kan for eksempel være at flyve til Stansted i stedet for Heaththrow, hvis du skal til London.

Sidst men ikke mindst så er timingen også vigtig. Ikke mange gider rejse meget sent eller meget tidligt. Så prøv at se, om ikke der er prisforskel, hvis du rejser på skæve tidpunkter på døgnet. Weekender og skoleferier er derudover også dyrere, end hvis du for eksempel rejser midt på en vilkårlig uge.

Overnatning

Når det kommer til overnatningsmuligheder er mulighederne uendelige. Det absolut billigste er couch surfing, hvor man oftest kan sove hjemme hos folk gratis. Det kræver dog, at man er villig til at gå lidt på kompromis med komforten og har lyst til at møde nye mennesker. Hjemmesiden couchsurfing.com er at godt sted at starte.

Træder man et trin op ad budgetstigen, når man til Airbnb. Airnbnb er en opdateret version af couch surfing, hvor man lejer et værelse eller et hjem af privatpersoner. Det er ofte billigere end et hotel, og man kan virkelig finde nogle flotte steder. Og hvis du bor hjemme hos nogen, har du automatisk en tourguide, der kan give dig en masse lokale tips.

Er man eventyrlysten, kan man tjekke hostels i den by man skal til. Det er billigere end hoteller, men man bor ikke hjemme ved privatpersoner.

Sidt men ikke mindst, kan man selvfølgelig også bo på et hotel. Her er det vigtigt at huske på, at priser på hotelværelser ikke er faste. Det er derfor en god ide at tjekke priser forskellige steder. Det kan være igennem portaler samt direkte på hotellets hjemmeside. Booking.com eller Trivago er to portaler, der sammenligner priser på hotelværelser.

Som ved flybilletterne er timingen også vigtig her. Igen er weekender og skoleferier dyrere, da mange rejser på de tidspunkter og efterspørgslen derfor er større.

Pakkeløsninger

Hvis du er til pakkerejser og ikke har en bestemt rejse i tankerne, kan du tjekke appen “Rejsespejder”. Ved hjælp af appen kan du finde vildt billig rejser, selvom det kræver lidt spontanitet.

Derudover er der også altid de meget populære afbudsrejser, hvor man kan spare store summer.

Leveomkostninger

Du er nu kommet af sted, men det er stadig lidt stramt med budgettet. Så hvordan sparer man, mens man rejser?

En af de store omkostninger på en rejse er mad. Derfor er den nemmeste måde at rejse på et budget at lave mad selv. Hvis du ikke har adgang til et køkken, så prøv at find billige steder at spise. Undgå turistområderne når du finder restauranter, da de ofte er dyrere. Tjek rejseblogs for gode lokale tips, eller spørg receptionisten eller din vært, der hvor du bor.

Næste skridt er drikkevarerne. Hvis pengene er små, så prøv at undgå at drikke en masse alkohol på restauranter eller barer. Det er her der virkelig kan spares penge. Køb i stedet en flaske vin i supermarkedet og drik den, når du kommer tilbage til hotelværelset.

Næste step er turistattraktionerne. Selvfølgelig vil man gerne se en masse, når man er ude og rejse. Men det er ikke ensbetydende med, at man skal bruge en masse penge. Der er massere af ting, man kan lave og se gratis. Her tænker jeg på pladser, kirker eller parker. Smukke steder, der siger meget om byen, hvor man ofte også slipper for at stå i kø.

Derudover har mange byer særlige tilbud. Måske har nogle museer gratis adgang på bestemte tidspunkter, eller der er gratis koncerter. Tilbuddene vil selvfølgelig variere fra sted til sted. Så prøv at tjekke, inden du tager af sted.

Hvis der er bestemte steder du gerne vil se, så kan der oftest også spares penge ved at booke det i forvejen.

Rejse i Europa 

Der er massere af smukke steder at rejse hen i Europa. Faktisk er de 5 mest populære rejsedestinationer for danskere i 2018 indenfor Europas grænser. Så hvis man stiller spørgsmålet “hvor rejser danskerne hen?” er svaret ganske enkelt: Europa.

De 5 mest populære rejsedestinationer for danskere er:

  1. Spanien
  2. Tyskland
  3. Italien
  4. Grækenland
  5. Frankrig

Rejse uden pas

Som EU-borger kan du frit rejse mellem EU-lande, der er en del af Schengen uden at have pas eller nationalt id med dig. Det er dog stadig bedst at tage id med, hvis du får brug for at bekræfte din identitet af en eller anden grund.

Hvis du rejser til et land uden for Schengenområdet skal du have id eller pas med.

EU-lande udenfor Schengensamarbejdet er følgende: Irland, Rumænien, Storbritanien, Cypern, Kroatien, Bulgarien.

EU sygesikring

Hvis du rejser til EU-lande, Norge, Island, Lichtenstein eller Schweiz kan du bruge det blå sygesikringskort. Kortet sikrer, at du får samme behandling som befolkningen i det land du besøger.

Kortet er gratis og varer op til 5 år. Hvis du skal andet end på ferie i udlandet eller skal bo i udlandet kan gyldigheden være kortere. Det er vigtigt at sørge for, at kortet er gyldigt hele den periode du er i udlandet.

Hvis du skal på en rejse udenfor EU-sygesikring, altså til et land, der ikke er omfattet af det blå sygesikringskort, er det en god ide at få en rejseforsikring.

Det blå sygesikringskort dækker ikke:

  • Hjemtransport
  • Privathospitaler eller privatklinikker
  • Egenbetaling (så hvis lokalbefolkningen betaler for lægebesøg, kommer du også til det)

Rejse for unge 

Der er massere af muligheder for at rejse som ung. Her er et par af dem:

Rejse i 10. klasse

Hvis man er rejselysten efter folkeskolen, er der både muligheder for at tage et på en high school eller sprogskole mange steder rundt omkring i verden.

Sabbatår

I ens sabbatår er rejsemulighederne uendelige. Man kan vælge at rejse selv eller sammen med andre. Hvis man vil holde et nogenlunde budget kan man tage ud og backpacke, ellers kan man selvfølgelig også tage på en helt almindelig rejse.

Har man ikke nogen at rejse med, eller vil man gerne møde nye mennesker, kan man tage på en grupperejse. På den måde ender man på en rejse med andre unge. Der er massere af rejser for unge til mange forskellige destinationer. Jeg brugte selv AdventureDK, der tilbyder grupperejser for unge mellem 18 og 30 år.

Mange bureauer tilbyder også at lave en pakkerejse til unge, hvis planlægningen er for omfattende at klare selv. Her kan man for eksempel kigge på Jysk Rejsebureau.

Er man spontan kan man booke dele af rejsen hjemme, og så booke resten henad vejen, efter man er rejst afsted. Det giver en masse fleksibilitet, mens man er ude og rejse. På den måde er man sikker på ikke at gå glip af ting, man ikke kendte til derhjemme.

Rejse for studerende

Studerende kan jo rejse som alle andre, men det der oftest forbindes med at rejse som studerende er “udveksling”. Der er mange muligheder for at komme på udveksling både mens man er på bacheloren og på ens kandidat.

Udveksling vil for det meste blive arrangeret i samarbejde med skolen. Kan man ikke komme ind på den skole, man gerne vil gennem sit eget universitet, kan man også arrangere det selv. Her skal man bare have for øje, at man oftest kommer til at betale studieafgiften selv.

En anden mulighed er at tage hele uddannelsen i udlandet. Her er der mulighed for at få støtte fra staten samt at få sin SU med, når man rejser.

Begge muligheder er en måde både at rejse og studere i udlandet.

Rejse alene 

At rejse alene kan være en helt fantastisk mulighed, og er helt sikkert en oplevelse, der vil udvikle en. Der er både fordele og ulemper ved at rejse alene.

Fordele:

  • Du kan helt selv bestemme alting
  • Du møder en masse nye mennesker
  • Du lærer at være åben
  • Du lærer at tackle konflikter og udfordringer selv

Ulemper:

  • Du skal klare alting selv, også planlægningen
  • Du skal være mere forsigtig
  • Du har ikke nogen at dele oplevelsen med hverken på turen eller når du kommer hjem

Men ulemperne skal ikke skræmme dig fra at tage af sted selv, hvis det er hvad du gerne vil. De af mine venner, der har rejst alene siger altid, at de møder så mange mennesker, fordi de netop er selv. Det giver en unik mulighed for virkelig at leve i nuet og bare opleve rejsen, da man ikke har nogen forbindelse til ens hjem og er helt fri.

Rejsesikkerhed

Uanset om du rejser selv eller med andre er det vigtigt at være sikker.

Her er Udenrigsministeriet en stor hjælp. På deres hjemmeside kan du finde rejsevejledninger til en masse lande med gode råd og nyttige information.

Udenrigsministeriet har også en danskerliste, hvor de kan kontakte dig ved alvorlige kriser i det land du rejser til.

Sidst men ikke mindst findes der også en app kaldet “Rejseklar”, som du kan downloade til din telefon. Appen indeholder rejsevejledningerne, samt kontaktinformationer til nærmeste danske konsulat eller ambassade, hvor end du befinder dig. Appen kan også give dig besked ved kriser i det land du rejser til.

Rejse hele året rundt 

Så hvor skal man så tage hen de forskellige årstider eller måneder på året? Det kommer helt an på, hvad man gerne vil lave på rejsen. Det vigtigste at tænke over er vejret.

For det første er årstiderne ikke det samme hele året rundt. Rejser man Syd, vil de have vinter når vi har sommer i Danmark og omvendt.

Det kan være nemt at tro, at varme steder som Australien altid har sommer, men det er altså ikke tilfældet. Så tjek klimaet inden du vælger destination. På den måde undgår du at blive skuffet!

Derudover er der også regntiden, hvor det meste af regnen falder. Normalt er der regntid en til to gange om året i tropiske og subtropiske områder. Steder der typisk bliver påvirket af regntid er for eksempel Asien.

Rejsetips 

Sidst men ikke mindst, vil jeg gerne give dig mine bedste rejsetips:

  • Snak med de lokale, det vil give dig en bedre indsigt i det sted du besøger.
  • Tag alt som en oplevelse, hvad så, hvis maden  ikke var som forventet? Du havde jo stadig en god aften.
  • Tag det med ro. Ofte oplever man faktisk mere, hvis man sætter tempoet lidt ned, i stedet for at fare fra turistattraktion til turistattraktion.
  • Lav lidt research. Turistattraktionerne er nemme at finde, men hvad med gode lokale restauranter til en ordentlig pris, byens bedste is eller den funky bar alle de lokale mødes på? Det kræver lidt research at finde. Men det er helt sikkert tiden værd.

Jeg håber du får en skøn rejse, uanset hvor du tager hen!

Kilde: Finans.dk, europa.eu, borger.dk, Udenrigsministeriet, Wikipedia, taenk.dk

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 Hurtige Til Jennifer Geertsen